Je bent hier
Home > Rechtspraak > Eerste hulp bij strafbeschikking

Eerste hulp bij strafbeschikking

Een strafbeschikking is een oproep van de Officier van Justitie als gevolg van een strafbaar feit dat je hebt begaan. Hierin wordt je geacht op een zitting te verschijnen en wordt je een straf opgelegd, zoals een geldboete, een rijontzegging of een taakstraf. Het vreemde aan deze situatie is dat er geen rechter naar jouw overtreding heeft gekeken en dat de Officier van Justitie degene is die beoordeelt wat de gevolgen voor jou zijn. Maar misschien is de straf wel te hoog, of onterecht. Je kunt daarom het beste direct contact opnemen met een strafbeschikking-advocaat.

Wat kan de advocaat voor je doen?

Je hebt een beperkte tijd om op je strafbeschikking te reageren, dus het is belangrijk dat je snel hulp inschakelt. Heb je een strafbeschikking gekregen, dan kan de advocaat hier met een objectief oog naar kijken en beoordelen of het nut heeft bezwaar in te dienen. Dit zal hij dan voor je doen, op de juiste tijdstippen en op de juiste manier. Zo kun je toch voor elkaar krijgen dat een rechter naar je zaak kijkt en misschien de straf verandert of vrijspreekt. En dit is erg belangrijk, want als je een strafbeschikking zomaar accepteert dan krijg je een aantekening op je strafblad, met allerlei gevolgen van dien.

Een pro-deo advocaat

Misschien klinkt het een beetje overdreven om een advocaat in te schakelen, vooral als je weet dat je de overtreding hebt gemaakt. Echter, een advocaat betaal je meestal pro-deo, dus dat betekent dat je ook alleen de kosten betaalt die je je kan veroorloven. Daarnaast heb je weinig te verliezen. De straf krijg je al, deze kan alleen lager worden of worden kwijtgescholden als je een advocaat aanneemt. Om die redenen is het altijd verstandig professionele hulp in te schakelen, zodat je je strafbeschikking tot een zo goed mogelijk einde kunt brengen.

Top